bästa klotång hund

Bäst i test: Bästa klotång hund 2023

Publicerad av

Du som hundägare är ansvarig över att sköta din hunds klor och se till att de inte blir för långa. Detta eftersom om en hunds klor blir för långa så kan detta orsaka besvär för din hund eller i värsta fall skada klokapslen. En klotång är ett perfekt verktyg som möjliggör att du enkelt och smidigt kan klippa din hunds klor när du upplever att de blir för långa och är därför ett måste för dig med hund. Men vad utgör då en klotång till den bästa?

Den bästa klotången till hund skall vara ergonomisk, enkel att använda och vass.

De 5 bästa klotängerna hund

1. Klotrimmer oster premium – Klotång Bäst i test

klotång bäst i test

Klotrimmer premium ifrån Oster är tillverkad i rostfritt stål och är därför bästa klotången som tål att användas. Klotrimmern har en enkel och stilren design och tillverkad med ett ergonomiskt handtag som ger dig den bästa möjliga säkerheten och precisionen när du klipper din hunds klor. Den har en längd på 13 cm och ett hål där klon förs in och därför passar den alla olika storlekar av hundar.

Vad vi gillar med produkten: Designad för att passa alla storlekar av hundar
Passar bra för dig som: Vill ha en klotång du känner dig bekväm och trygg att använda

2. Moser klotång – bästa klotången mellanstora hundar

bästa klotång mellanstor hund

Mosers klotång är tillverkad i god kvalité och med en enkel design. Klotången är designad med ett handtag i gummi och ligger därför också bra i din hand och ger både dig och din hund en trygg och bekvämlig upplevelse. Den är anpassad för att passa bäst för mellan till stora hundar, men kan ändå användas på mindre raser också. Klotången är även designad med ett säkerhetsstopp på baksidan av tången. Detta för att förhindra att du som användare ska råka klippa för långt in på din hunds klo och riskera att skada den.

Vad vi gillar med produkten: Lätt, smidig och bekvämlig design som möjliggör en trygg kloklippning.
Passar bra för dig som: Är osäker på hur du ska klippa din hunds klor och kan behöva lite guidning.

3. Miller klotång – bästa klotången små hundar

bästa klotång små hundar

Millers klotång anses vara marknadens bästa klotång som är designad att passa både mindre och större hundraser. Klotången har en enkel och funktionell design och dess handtag i gummi gör att du får ett stadigt grepp om klotången som gör att du ger dig själv den bästa möjligheten att ge din hund en tryggare upplevelse.

Vad vi gillar med produkten: Anpassad att passa både mindre och större hundraser.
Passar bra för dig som: Söker en stabil och slitstark klotång som håller i flera år.

4. Show Dog Grooming Klotång

bästa klotången

Klotången från Show Dog Grooming är lätt hanterlig och är bekväm att använda för både dig och din hund. Den är designad med ett plasthandtag som tillåter dig att få ett bra grepp om klotången. Klotången finns i två olika storlekar , vilket gör att beroende på din hunds storlek kan du köpa den som passar bäst.

Vad vi gillar med produkten: Att den finns i två olika storlekar som kan anpassas efter hundens behov.
Passar bra för dig som: Söker en simpel men välfungerande klotång.

5. Klotång M-pets L

bästa ergonimiska klotången

M-pets klotång har en simpel design men som ger dig en klotång som gör jobbet. Handtaget är designat i gummi och tillverkat att vara lite större för att du som användare ska få ett så gott grepp som möjligt om klotången. Klotången är försedd med en spärr som håller den stängd under tiden du inte använder den, vilket gör att du inte riskerar att varken du eller din hund kommer till skada ifall klotången skulle ligga kvar framme.

Vad vi gillar med produkten: Stora och gummiklädda handtag som ger ett stadigt grepp.
Passar bra för dig som: Vill ha en bra klotång till större hundraser.

klotång hund bäst i test

Att tänka på innan du köper en klotång till din hund

 • Storleksanpassad – det är viktigt att du köper en klotång utefter din hunds storlek. Detta eftersom ju större hundar desto tjockare klor. Vilket kräver en vassare och kraftigare klotång.
 • Handtaget – För att du som användare ska få bästa möjliga grepp om klotången så finns det olika material och former på handtag. Det är viktigt att se till vad du själv anser bästa och skönast.
 • Funktionalitet – Vissa klotänger tillkommer med ytterligare funktionaliteter än att enbart kunna klippa klorna. Vissa klotänger har exempelvis ett säkerhetsstopp som gör att du inte kan klippa för långt in på hundens klor. Allt är upp till dig som ägare och användare vad du vill ha.

Hur använder jag en klotång på hunden?

Innan du börjar klippa din hunds klor är det viktigt att hunden känner sig bekväm med klotången och att du ska handskas med dess klor. Låt din hund utforska och göra sig bekväm med klotången innan du försöker dig på att klippa klorna. Tänk på att ha godis nära till hands och belöna din hund när den är duktig och lugn.

Det är även viktigt att du som ägare vet hur din hunds klor är uppbyggda innan du börjar klippa klorna på din hund. Din hunds klor är uppbyggd med en kapsel på utsidan som liknar våra naglar och inuti den finns det en pulpa som är fylld med blod.

När du klipper klorna så är det viktigt att du inte klipper för långt in mot pulpan. Detta eftersom det kan orsaka obehag hos din hund och skulle du råka klippa i den så gör det ont och kan börja blöda en hel del.

Hur ofta ska man byta klotång?

För att din hund ska få den bästa och tryggaste upplevelsen när du klipper din hunds klor så är det viktigt att klotången är vass nog. Detta eftersom om du har problem att klippa igenom klon kan din hund uppleva obehag eller smärta. Vilket är någonting som vi vill undvika och därför är det viktigt att när du upplever att din klotång börjar bli minsta lilla slö så är det på tiden att byta ut klotången.

Hur ofta ska man klippa din hunds klor?

Hur ofta man bör klippa klorna på en hund beror på flera faktorer, som till exempel hundens ras, ålder, aktivitetsnivå, och livsstil. Generellt sett rekommenderas det att man klipper hundens klor ungefär var sjätte till åttonde vecka, men det kan skilja sig från hund till hund.

Om hunden är mycket aktiv och spenderar mycket tid utomhus på hårda ytor, som asfalt eller betong, kan klorna nötas ner naturligt och behöva klippas mindre oftare. Om hunden däremot tillbringar mest tid inomhus på mjuka ytor, såsom mattor och golv, kan klorna behöva klippas oftare eftersom de inte nöts ner lika mycket.

Det är också viktigt att övervaka hundens klorna regelbundet och klippa dem om de börjar bli för långa. Om man hör klackande ljud när hunden går på hårda ytor eller om klon är så lång att den böjer sig under tassen, är det dags att klippa klorna.

Det är bra att börja vänja hunden vid att få sina klor klippta i tidig ålder, så att det blir en vanlig och positiv rutin för både hunden och ägaren. Om man inte känner sig bekväm med att klippa hundens klor själv kan man be veterinären eller en professionell hundfrisör att göra det åt en.

Vad händer om man inte klipper en hunds klor?

Om man inte klipper en hunds klor kan de växa för långa och orsaka olika problem. Här är några av de potentiella problemen:

 1. Smärta och obehag: Om hundens klor blir för långa kan det orsaka obehag och smärta för hunden när de går eller springer. De kan börja luta sig på sidan av tassarna för att undvika att klorna vidrör marken, vilket kan orsaka obalans och ledskador.
 2. Svårigheter att gå: När hundens klor växer för långa kan det försvåra för hunden att gå ordentligt. Detta kan orsaka hunden att få en haltande eller stel gång.
 3. Skador på tassarna: Om klorna växer för långa kan de böja sig under tassen och skada hunden. Detta kan orsaka inflammation eller infektion i tassen.
 4. Infektioner: Om klorna växer för långa kan det skapa en öppning mellan klon och tån där smuts och bakterier kan samlas. Detta kan leda till infektioner.
 5. Söndertrasade klor: Om klorna växer för långa kan de bli sköra och lättare att bryta. Om klon bryts kan det blöda och orsaka smärta för hunden.

Därför är det viktigt att regelbundet klippa hundens klor för att undvika ovanstående problem. Det rekommenderas att klippa hundens klor ungefär var sjätte till åttonde vecka, beroende på hur snabbt klon växer.

Om pulpan börjar blöda

Om pulpan (det levande blodkärlet i hundens klo) börjar blöda vid klippning av hundens klor kan det vara smärtsamt för hunden och det är viktigt att agera snabbt för att stoppa blödningen och förhindra infektion. Här är några steg som kan hjälpa till att hantera situationen:

 1. Applicera tryck: Använd en ren och mjuk trasa eller bomull och applicera försiktigt tryck på den blödande klon för att stoppa blödningen. Fortsätt trycka i minst 5 minuter tills blödningen har slutat.
 2. Använd en blodstillande produkt: Om blödningen inte slutar, kan man använda en blodstillande produkt som är speciellt utformad för klippning av klor. Dessa produkter finns i form av pulver eller stiftpennor och hjälper till att stoppa blödningen.
 3. Rengör och desinficera: När blödningen har slutat, rengör och desinficera såret noggrant med en mild tvål och vatten eller en desinfektionslösning som är lämplig för husdjur. Detta hjälper till att förhindra infektion.
 4. Håll koll på klorna: Efter en blödning från pulpan, är det viktigt att hålla koll på klorna och kontrollera om det finns några tecken på infektion eller inflammation. Om så är fallet, kontakta en veterinär för råd och behandling.

Vanliga frågor

Vad kostar en klotång?

En klotång kostar allt mellan 100-500kr beroende på material och märke.

Vilken är den bästa klotången?

Den bästa klotången, enligt oss, är Klotrimmer oster premium.