bästa hundborste

Bäst i test: Bästa hundborste 2024

Publicerad av

Din hunds päls är viktig för dem. Detta eftersom det är den som håller skador och infektioner borta, reglerar hundens kroppstemperatur och bildar den yttersta skyddsbarriären. Hundens päls är det som isolerar hundens kropp och skyddar den från påfrestningar runt omkring.

Det är därför också viktigt att du som hundägare lägger tid på att ta hand om din hunds päls. Att ta hand om hundens päls är tidskrävande och du borde borsta den minst 1 gång i veckan för att ta bort döda hårstrån. Genom att regelbundet ta hand och borsta din hunds päls så håller du den ren från smuts och tovor. En välskött päls är en päls som andas och det minskar risken för hudirritationer.

För bästa resultat av din hundborste ska du välja en hundborste anpassad efter din hunds ras och hårlängd.

5 bästa borstarna för din hund

1. Animigo Hund trimmer & borste – bäst i test

Bästa hundborste mellan lång päls

Animigo Hund trimmer och borste är hundborsten som blev bäst i test. Borsten är rostfri och designad med ett gummihandtag som ger dig ett stadigt och stabilt grepp under behandlingen. På borsten finns en knapp som gör det enkelt för dig att slänga det avborstade håret direkt i papperskorgen, enkelt och smidigt. Den gör det enkelt för dig att ta bort det överflödiga håret i hundens päls och ger både dig som användare och din hund en behaglig stund under användningen.

Fördelar

 • Ergonomisk
 • Glider enkelt igenom din hunds päls och orsakar inte obehag
 • Enkel att rengöra

2. Show Tech Universal karda – bästa hundborste mellanlång päls

Hundborste bäst i test

Show Tech Universal karda är den bästa hundborsten för hundar med mellanlång päls. Borsten är designad som en böjd karda som möjliggör för dig att komma åt överallt i pälsen samt med ett handtag i gummi som ger dig ett stadigt och stabilt grepp. Show Techs Universal karda finns i tre olika storlekar vilket gör att du kan anpassa storleken efter din hunds behov.

Fördelar

 • Skonsam för pälsen
 • Ergonomisk
 • Anpassningsbar efter hundens behov

3. Furminator Dog Long Hair – bästa hundborsten lång päls

Bästa hundborste lång päls

Furminator Dog Long Hair är den bästa hundborsten för hundar med lång päls. Borsten passar perfekt för hundar som har päls som är 5 cm eller längre och är designad för hundar med fällande päls. Furminator Dogs Long Hair avlägsnar enkelt och effektivt de hår som fallit av utan att skada din hunds päls eller orsaka någon hudirritation. Den är tillverkad med ett gummihandtag som ger ett ergonomiskt grepp samt en funktion som gör att du enkelt kan avlägsna och rengöra borsten från hår under och efter användning.

Fördelar

 • Enkel att använda
 • Avlägsnar smidigt överflödig päls
 • Minskar mängden hår i hemmet vid kontinuerlig användning
 • Enkel att hålla fräsch och ren

4. Moser Underullskam – bästa kammen för hund med underull

Bästa hundborste underull

Moser Underullskam är den bästa kammen för hundar som har underull. Borsten är liten och smidigt samt designad som en böjd raka som har två rader av metallpiggar som kan rotera. De roterande piggarna hjälper dig att enkelt reda ut trassel och tovar så att du smidigt kan kamma bort gammalt underull.

Fördelar

 • Liten och enkel att bära med sig
 • Ger din hund en behaglig stund och en tassel-fri päls

5. Furminator Dog Short Hair – bästa hundborste för hundar med kort päls

Bästa hundborste kort päls

Furminator Dog Short Hair är den bästa hundborsten för hundar med kort päls. Borsten passar hundar vars päls är upp till 5 cm lång och för fällande hundraser. När du använder denna på din hund avlägsnar borsten enkelt den päls som sitter löst utan att skada hundens hud eller päls. Furminators Dog Short Hair är designad med ett handtag i gummi som ger dig ett ergonomiskt grepp och hunden en säker behandling. Borsten har även en inbyggd funktion som gör att du enkelt kan göra rent borsten bara genom att klicka in en knapp som gör att det avborstade håret faller i papperskorgen.

Fördelar

 • Enkel att använda
 • Avlägsnar smidigt överflödig päls
 • Minskar mängden hår i hemmet vid kontinuerlig användning
 • Enkel att hålla fräsch och ren

En hund som kollar in i kameran

Att tänka på innan du köper en hundborste

Varför skall jag köpa en hundborste?

Det är viktigt att du som ägare ser efter din hunds päls eftersom den är extremt viktig både för hundens hälsa samt utseende. Det är därför viktigt att du äger en borste specialtillverkad just för en hunds päls. Detta eftersom en borste är det viktigaste pälsskötselredskapet då den tar bort löst hår och smuts, löser upp tovor och ger en skön masserande känsla för din hund.

Hur ofta bör jag borsta min hunds päls?

Det är viktigt att du ser till din hunds päls väl eftersom en hund har mycket känsligare hud än oss människor. Om din hunds päls skulle bli för lång och full av tovor så finns det en stor chans till att det börjar frodas bakterier och svamp i den fuktiga och varma miljön.

Det är därför viktigt att du borstar din hunds päls ofta, minst 1 gång i veckan. För bästa resultat så hjälper det om du skapar en slags rutin för dig och din hund när pälsen skall borstas. När du borstar din hunds päls så reder du ut tovor, borstar bort löst sittande täckhår och underull. Genom att borsta oftare så undviker du att få stora och besvärliga tovor som kan orsaka obehag för din hund vid utredning av de.

Vad är en passande storlek på borste för min hund?

När du står inför valet att köpa en ny borste till din hund är det viktigt att du ser till din hunds behov främst och sedan vad du vill uppnå med borsten. Exempelvis passar en liten och mjuk borste perfekt till att komma åt på svåråtkomliga och känsliga områden på hunden, bland annat runt nosen och ögonen. Medans en stor borste ger en effektivare borstning på större ytor av hundens päls.

Men oavsett om du köper en stor eller liten borste är det viktigt att du köper en borste anpassad efter hundens päls. Beroende på vad din hund har för typ av päls och vad pälsen har för behov kan du utforska vilken borste som passar bäst.

Olika typer av hundborstar

När du börjar kolla på en borste till din hund kommer du se att det finns olika typer av borststilar att välja mellan. Olika borststilar för olika användningsområden men det viktigaste är att den passar din hunds pälstyp.

Karda
En hundkarda är den vanligaste borsttypen och som främst hjälper till att lösa upp och motverka tovbildningar genom att lösa upp trassel. Den är designad med täta rader av trådspetsar som enkelt glider igenom din hunds päls. Kardan kan vara designad i olika former, exempelvis rund, kvadratisk eller rektangulär, och oftast är de försatta med gummi på handtaget som gör att du får ett stabilt grepp.

Mjuka svinborstar
En mjuk svinborste är oftast tillverkad i synetiska nylonborsthår eller grishår. Med en mjuk svinborste kan du enkelt ta bort löst och dött hår samtidigt som du fördelar hundens naturliga oljor genom dess pälsen, vilket ger en fin glans.

Pälsvårdshandske
Om din hund ger dig tecken på att han eller hon inte gillar att bli borstad så är en pälsvårdshandske ett utmärkt supplement. Genom att använda handsken kan du få den hund att slappna av och tro att den blir klappad samtidigt som du tar bort lösa och döda hårstrån. Handsken är designad i gummi eller plats och det är viktigt innan du klickar hem en att du vet vilken storlek som passar dig.

Faktorer att se över när du letar efter en borste

När du ska köpa en borste finns det olika faktorer som du kan se över innan du väljer att klicka hem en borste. Vilka faktorer som är viktiga är upp till dig men det är bäst om man alltid ser till hundens behov och bästa.

 • Storlek – Du kan välja att köpa en borste utefter din hunds storlek. Detta eftersom det kan komma och underlätta borstningen för dig.
 • Material – Baserat på vad för päls din hund har kan du välja den borste vars material passar bäst. Det är även viktigt för dig som användare att materialet på borsten är bra och att det ger dig ett bra ergonomiskt grepp om borsten.
 • Renlighet – Eftersom borsten skall användas ofta så är det viktigt att det för dig som användare är enkelt att göra rent den. Detta eftersom ju bättre du rengör din borste ju renare päls får din hund och borsten håller längre.
 • Enkel användning – Om en borste är enkel att använda så känns det kanske också lättare för dig som användare att ta tag i att borsta din hund.