Populära akvariefiskar

De 7 mest populära akvariefiskarna för nybörjare

Publicerad av

Akvariefiskar är ett populärt sätt att dekorera hemma eller på andra ställen. De har funnits länge, men med modern teknik och förbättrad akvarieteknik har det blivit lättare att odla fiskar som kräver specifika miljöer för att överleva. Det finns många olika arter av akvariefiskar som är populära, och dessa har ofta sina egna egenskaper och krav. I den här artikeln tar vi en närmare titt på några av de mest populära akvariefiskar som finns idag.

De 7 mest populära akvariefiskarna

1. Guppys

Guppys är en av de mest populära akvariefiskarna som finns. Det är en liten fisk som ofta hittas i sötvattensakvarier. Guppyns storlek varierar från två till fem centimeter och den har ett brett utbud av färgvariationer. Fisken finns i olika nyanser av grönt, rött, gult och blått och ibland kan man se guppys med flera olika färger på samma kropp.

Guppys behöver inte stora mängder mat eftersom de bara äter små portioner regelbundet under hela dygnet. Foderformuleringen bör innehålla animalisk protein såsom levande artemia, daphnia eller mysis-krevetter samt vegetabilisk proteinkällor såsom alger och algepellets. Detta för att ge dem all den näring de behöver för att hantera sin aktiva livsstil utan problem.

2. Corydoras

Corydoras är en grupp av fiskar som tillhör familjen Callichthyidae. De kommer från Sydamerika och de flesta av de olika typerna finns i Amazonas, Ockavattnet och Paranáfloden. Corydoror är väldigt populära akvariefiskar tack vare sin lättskötta natur och att de inte behöver mycket utrymme eller speciellt foder. Fiskarna har en grå-brun kropp med bruna fläckar, men det finns även variationer som har mönster och olika färger. Deras storlekar varierar vanligen mellan 4-5 cm men kan ibland bli upp till 8 cm långa.

Corydoror trivs bäst i små flockar på minst 3-4 individer, men gillar att leka med andra liknande arter såsom Otocinclus eller Loricariidae (vattenflundror). För att hitta deras mat letar de ofta på bottnen av akvariet där det ibland finns alger, insektslarver eller andra små livsmedel som kan tas upp från sanden/gruset.

3. Guramis

Guramis är en söt och populär akvariefisk som är relativt lätt att ta hand om. De har en större kropp som ofta är färgad i olika färgkombinationer, inklusive grå, guld, svart och vitt. De tillhör Cyprinidae-familjen av fiskar som kan finnas på flera olika platser runtom i världen. Några exempel på deras naturliga miljö är sötvattensdammar, floder och strömmande vatten.

Gurami kan leva upp till fem eller sex års tid beroende på deras miljö och livsstil. I ett akvarium kommer de att trivas bäst med andra medlemmar av sin art därför att de har en tendens att leka med varandra under stora delar av dagen. Akvariet ska ha gott om utrymme för dem att simma runt också samtidigt som det ska innehålla vegetation och annan struktur som hjälper till att minska stressnivåerna hos Gurami-fiskarna.

4. Danios

Danios är en underbart färgstark och vacker fisk som älskar att simma. Den härstammar från södra Asien, däribland Indien, Pakistan, Bangladesh och Myanmar. Dessa fiskar har ljusgula eller silverfärgade kroppar som ofta är täckta med mörka fläckar. De har två glesa stjärnformade fenor på baksidan av deras kropp som ger dem deras unika utseende.

Fisken kan röra sig snabbt och de har en tendens att hålla sig i flera arbetsgrupper samtidigt. För att skapa ett livligare akvarium rekommenderas det starkt att man håller minst fem Danios tillsammans eftersom de blir mycket glada när de lever tillsammans med andra av sin art. Naturlig miljö bestående av vegetationer, stenar och träbitar. De är också kända för att de älskar att leka, så det är viktigt att ha tillräckligt med plats i akvariet för att de ska kunna simma och leka.

5. Mollys

Mollys är en av de vanligaste fiskarna som finns i akvarier. Den har ett långsmalt utseende och kommer vanligtvis i röda, gul-orangea och silverfärgade nyanser. Molly är en mycket social fisk och trivs bäst när den lever med andra fiskar. Det rekommenderas att hålla minst fem Molly-fiskar tillsammans, eftersom de gillar att simma runt i flocken.

Även fast Mollys är en social fiskart så har de en tendens att bli aggressiva mot andra fiskar om den inte får tillräckligt med plats att simma runt på. Det är alltså viktigt att ge den tillräcklig plats i akvariet. Förutom detta ska man ha gott om vegetation och skyddsområden dit Mollys kan ta sig undan om den behöver fly från andra mer aggressiva arter.

6. Tetras

Tetras är ett stort och omfattande grupp av fisk som finns representerade i akvarier runt om världen. De är kända för sina unika former, färgstarka skalor, glada personligheter och låga priser. Det finns hundratals olika typer av tetrar att välja mellan, varav de flesta är mycket enkla att ta hand om. De flesta typerna av tetrar kan leva tillsammans med andra arter utan problem. Många personer uppskattar dock att ha mer aktivitet i akvariet så det rekommenderas att man har en stor variation av olika arter när man inreder sitt akvarium.

Tetrarna tenderar att trivas bäst när de lever i grupper på minst fem individer och behöver tillgång till en riklig mängd mat som levande eller frysta blodormar, daphnia eller artemia samt kompletterande torrfoder.

Nybörjare som vill ha lite liv på det egna akvariet bör definitivt ge tetra fiskar en tanke. Dessa smala och glada fiskar har ofta unika beteendemönster vilket ger dem deras speciella charm – de älskar ibland simma runt men gillar likväl lugna stunder på akvariets botten.

7. Platys

Sist men inte minst, Platys. Platys är ett av de populäraste akvariefiskarna, och det är lätt att se varför. De har en mångfald av naturliga färgkombinationer och storlekar som gör dem till utmärkta medlemmar i ett akvarium. Platys finns oftast i fyra olika typer som kallas bland annat platy, swordtail, sailfin-platy och variatus-platy.

De håller sig ofta till grupper om cirka fem till tio individer, så det är bäst att köpa fem eller fler samtidigt. Platys trivs bäst i en miljö med mycket växter som ger dem skuggiga områden dit de kan flytta sig när de behöver ta en paus från simmandet.

Mest populära akvariefiskarna

Livslängd för akvariefiskar

Livslängden för akvariefiskar är olika beroende på vilken typ av fisk det handlar om. Vissa arter av akvariefiskar kan leva mycket länge, medan andra har en kortare livslängd. Det finns en del saker som man bör tänka på när man skaffar akvariefisk som kan hjälpa dem att leva lite längre. Följande är ett par tips om hur du kan maximera livslängden hos dina fiskar.

 • Foder
  Det är viktigt att ge dina akvariefisk rikliga mängder högkvalitativt och balanserat foder som innehåller alla de nödvändiga näringsintag och vitaminer de behöver.
 • Vatten
  Att ha rent och fritt vatten i ditt akvarium är avgörande för att din akvariefisks livskvalitet skall vara optimal, så se till att du byter ut vattnet regelbundet och använder filterfunktioner i ditt filter system.
 • Miljön
  Se till att din miljö inuti ditt akvarium passar den specifika arten eller arterna av de fiskar som du kommer att ha i akvariet. Detta inkluderar temperatur, pH-balans med mera.
 • Minska stress
  Minska stressen för akvariefiskarna genom att undvika placera deras akvarie på en plats där miljön utanför är stressigt. Ett exempel på detta kan vara att ställa akvariet mot ett fönster där olika djur vistas. Placera inte heller objekt som inte passar in i akvariets miljö inuti det.

Med rikliga mängder god mat, renlighet samt en optimal miljö för de specifika akvariefiskarna så blir oftast deras livsspann mellan 5-10 år. Bland de fiskar som lever längst så finner vi Guppy’s , Corydoras , Gurami’s , Danios , Mollys samt Tetras.

Sammanfattning

Det finns många olika typer av akvariefiskar som är populära, men guppys, corydoras, guramis, danios, mollys och tetras är några av de vanligaste. Alla dessa fiskar har sin egen unika egenskap som gör dem lätta att ta hand om. Det viktigaste man behöver veta om man skall införskaffa sig en specifik typ av akvariefisk är vilken miljö den behöver för att trivas bäst. Efter det kan man börja njuta av all glädje som dessa arter av akvariefiskar ger.